Höga kusten har otroligt mycket att visa..

Höga Kusten en pärla!
Besök vackra höga kusten

Höga kusten har otroligt mycket att erbjuda i form av sevärdheter..

Höga Kusten

Mannaminne

Mannaminne är ett stort konstverk som består av byggnader från hela världen, konstverk och utsmyckningar. Det finns även ett museum och en restaurang. På Mannaminne brukar det även vara musik- och teaterevenemang. Ett exempel är tradjazzfestivalen. Mannaminne är skapat av Barbro och Anders Åberg.

Skuleberget

Under sin lappländska resa 1732 beskrev Carl von Linné sin a upplevelser vid Skuleberget. Berget är mytomspunnet, kungsgrottan lär exempelvis ha varit ett tillhåll för Skulerövarna. Vid foten av Skuleberget utspelar sig varje år Skulefestivalen. Det finns även campingstugor att hyra, massor med aktiviteter för så väl stora som små. En av de populäraste är Rövarbyn

Höga kustenleden

Höga Kustenleden är en av Sveriges vackraste vandringsleder den är en ca 13 mil lång. Det är en kustnära vandringsled som passerar genom världsarvet Höga Kusten. Den sträcker sig från Hornöberget vid Ångermanälvens norra strand och den mäktiga Höga Kustenbron ända upp till Örnsköldsvik, ”staden nolaskogs”. Leden anses allmänt ha sin början vid Hornöberget, men det går givetvis lika bra att vandra den från norr till söder.

Höga kustenbron

Höga Kusten bron har Sveriges längsta brospann och var fram till att Öresundsbron byggdes Sveriges högsta byggnad (Tv-master räknas inte), Bron tog fyra år att färdigställa och invigdes den 1 december 1997. Höga Kusten Bron har en segelfri höjd på 40 meter, längden är 1867 meter och höjden 182 meter.

Höga Kusten

Höga kusten är, lite förenklat, det Ångermanländska kustområdet. Det är landhöjningen, sedan den senaste istiden, på 800 meter som skapat det särpräglade landskapet. Här har människor bott i minst 7000 år. Det lär ha varit länsarkitekten Birger Åström som myntat begreppet Höga Kusten. Det gjorde han i samband med en utredning åt länstyrelsen om området. År 2000 blev Höga kusten ett världsarv.