Det blåser från havet

Örnsköldsvik är en hamnstad. Det betyder kanske inte så mycket på andra håll att det finns en hamn i staden. Men i Örnsköldsvik gör det det. Utan hamnen skulle staden inte finnas eller i vart fall inte vara så vital och full av rörelse och liv som den är. Lilla Örnsköldsvik är inte en småstadsidyll utan en stad som är sin hamn, havet, bergen runt omkring och kommunikationerna.

På vintern när isen ligger tjock kommer det ändå in fartyg till hamnen. Fiskmåsarna låter och vinden ligger på. Det är kallt om vintrarna. På sommaren kan havet ligga spegelblankt likaväl som det kan röras upp till en grå massa av vågor som rusar fram mot kajen och båtarna som ligger till.

I Örnsköldsviks hamn har kranarna gjort sitt jobb sen 1950-talet och järnvägsspåren har dragits upp nära kajkanten för att godsvagnarna skulle komma fram. Godsvagnarna har åkt fram och tillbaka och passagerartågen likaså. Från hamnens varvetsida kan man se till Järveds Svets & Mekaniska Verkstad som har fört välstånd till staden genom arbetstillfällen.

Utanför Plaza hotell och Statt hotell kan man se över hamnen till andra sidan där tåg- och busstationen ståtar. Ovanför finns skidbacken där Friska Viljor har sin backe för modiga backhoppare.

Stadsparken ligger också vid hamnen. Det är som om hamnen är startpunkten, slutpunkten och länken till framtiden för både människorna och företagen i Örnsköldsvik.

Vinden slutar aldrig blåsa över viken och in till staden. Vågorna slutar aldrig slå emot kajen annat än soliga stilla dagar då havet är lugnt som en spegel. Men allt det ger bara nya idéer till Ö-viksborna på hur hamnen och dess verksamhet kan förbättras. Hela staden förbättras tillsammans med hamnen och dess verksamhet. Och snart kommer passagerarbåtar över Kvarken att återigen synas i Örnsköldsviks hamn. Det kommer att bli ett vitaminpiller, det också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *