Örnsköldsvik – en forntida boplats

Örnsköldsvik är inte som vilken stad som helst. Det som är utmärkande för Ö-vik, som staden kallas för av dem som bor där, är att det är lätt att fastna och rota sig där. Har man en gång kommit dit för att bo där en tid så är det svårt att lämna platsen. Det kan hända att det beror på en omedveten känsla av att platsen varit bebodd sen forntiden. Det finns så gamla som 8000 år gamla spår efter människor i och omkring Örnsköldsvik. Det finns bronsåldersrösen och en bondgård som är 2000 år gammal. Aktiviteter som människor haft för sig sätter sina spår i omgivningen och dessa spår sätter sig i varje generations medvetande om att här har våra förfäder också vandrat. Det skapar kontinuitet och trygghet i själen.

Skog och hav har gett välstånd

Örnsköldsvik och alla orter runtomkring har varit bebodda sen stenåldern. Kanske ännu längre tillbaka. Det kan i sin tur bero på att det varit lätt att försörja sig där. Landskapet gör att det finns mycket vilt i trakterna, det finns mark som är lätt att bruka, det finns fisk i havet. Men framför allt har det varit lätt att bedriva handel med sin omgivning i Örnsköldsvik med förorter. Hamnen finns ju där. Nu har hamnen inte varit en byggd hamn förrän sedan början av 1800-talet men viken har alltid varit djup och lämplig för båtar att komma in i och lägga till i.

Företagsamhet tack vare hamnen

Infrastrukturen är alltid viktig för en ort för att den ska överleva. Till Ö-vik har det varit lätt för tågen att komma fram. Bussar likaså. Men viktigast av allt har skogsbruket varit för överlevnaden. Den har gett Ö-viksborna välstånd genom pappersmassafabrikerna. Tågen har också forslat timmer och annat gods. Ö-vik är välkänt för stora företag. Det är diskreta företag med flitiga arbetare som Hägges som är kända för sina bullar, mandelkubbar och annat gott. Hägglund & Söner, som nu är uppdelat i flera företag, har haft en framgångssaga av stora mått. Modo ska vi inte glömma. Man kan säga att skogen och de höga bergen, havet och båttrafiken har varit förutsättningar för att det skulle gå bra för Ö-vik och alla boende runt omkring.

Tittar man på Ö-vik av idag så finns det inget som saknas. Det finns ett stort utbud av allt det senaste som den moderna civilisationen kan erbjuda. Mycket är hämtat söderifrån men mycket har också kommit över havet till hamnen i Örnsköldsvik där det förvaltats väl. Precis intill hamnen ligger Ö-viks centralstation där både bussar och tåg går både söderut och norrut. I hamnen finns fortfarande båtar, ibland stora passagerarbåtar, men också lastbåtar som för människor och varor norrut, söderut och över vattnet till Finland och Ryssland. Så har det alltid varit i Örnsköldsvik tack vare hamnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *