Företagsamhet och idrott

I Örnsköldsvik med omnejd är hamnen, vattendragen och skogen livsnerver som får trakten att leva och frodas. 75 % av det som tillverkas exporteras, vilket säger en hel del om ambitionsnivån och skickligheten som finns i Örnsköldsvik. De är flera företag som är kända över hela Sverige.

Idrott och pappersmassa

Alldeles nära Örnsköldsviks hamn finns en hoppbacke för skidor där stadens ungdomar redan hoppat i ungefär 50 år. Ishockey är också en folksport i och omkring Örnsköldsvik. Modo är inte bara namnet på ett hockeylag utan också namnet på den fabrik som gav upphov till namnet. Modo kommer från Mo och Domsjö fabriker. Det är ett företag som förädlar virke till pappersmassa, cellulosa och numera också lignin och bioetanol.

Ångermanälven har alltid varit betydelsefull liksom hamnen. Sågverk byggdes redan under 1700-talet längs älvarna. Men senare kom sågverken att ligga nere vid kusten istället. Därifrån har timmer skeppats iväg men också förädlats på orten som i Mo och Domsjö fabriker till exempel.

Rikt utbud av varor och tjänster

I själva staden Örnsköldsvik har man alltid haft ett rikt utbud på varor och tjänster. Och det har man än idag. Det finns allt i Örnsköldsvik kan man säga. Trots att det är en förhållandevis liten stad så är den välbesökt utifrån likaväl som att den ger service åt alla som bor i småorterna runt omkring. I Örnsköldsvik, alldeles intill hamnen, har man ett stort äventyrsbad till exempel. Det finns stora hotell och mindre också förstås, ett stort utbud av restauranger och både stora och små butiker. Många av butikerna har drivits av familjer i generationer.

Hela bygden är företagsam och det har länge funnits en tillverkningsindustri. Man har ett stort bageri, Hägges, som säljer bullar och bakverk över hela landet. Ofta har man tillverkning från ax till limpa. Det vill säga att man odlar och förädlar och säljer sina varor och produkter.

Att odla lin och sedan förädla det är något man började med redan på 1600-talet i Ö-vikstrakten. Förädlingen gjorde att man fick in pengar och blev ganska välbeställda. Bönderna började driva affärer med omvärlden och reste från början med häst och vagn ner till Stockholm och Uppsala för att sälja produkterna. Men det var inte bara bönderna som reste iväg med sina varor.

Fisket har alltid haft stor betydelse längs med hela kusten. Vinter som sommar har man fiskat och torkat och saltat in fisken. Det finns många fiskelägen kvar längs kusten dit även turister kommer förbi och tittar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *