Ut i vida världen

Om man bor i Ö-vik så behöver man inte känna sig som en strandad val precis, tvärtom. Från Ö-vik kommer man alltid – och till också. Trots att Ö-vik med sina c:a 33.300 invånare är en liten stad finns det ändå kommunikationer åt alla håll. I Örnsköldsvik finns vägar till lands, till sjöss och i luften.

E4:an går längs med kusten och genom Örnsköldsvik och den sträcker sig väldigt nära hamnen också. Kommer man med bil, husbil eller bil och husvagn så finns det bra parkerings- och uppställningsplatser, bland annat just i hamnen. Så man kör rakt på det helt enkelt och behöver inte snurra runt igenom staden eller nåt sånt för hamnen är verkligen lättillgänglig för vägtrafikanter.

Men så är det med buss också. Busstationen och Resecentrum där även tågstationen finns ligger precis intill Örnsköldsviks hamn. Det kan inte bli bättre eller mer centralt än så. Sen ligger själva centrum med alla butiker också i det närmaste intill hamnen – i alla fall på promenadavstånd.

Bussarna är stadsbussar men också bussar i regionen och de går dagligen längs kusten upp till Umeå och ner till Stockholm.

Flygplatsen ligger 25 km utanför staden. Man kan flyga till Stockholm men också ta direktcharter till länder som Turkiet och Kroatien.

Båt kan man också åka. I Skärgården går det båttrafik till fiskelägena Trysunda och Ulvön. På vintern händer det att man kan få åka svävare istället för båt över isen och vattnet.

Det har under långa perioder sen 1950-talet gått passagerarfärja över Kvarken, det vill säga mellan Wasa i Finland och Örnsköldsvik i Sverige. Både Finlands och Sveriges regeringar räknar med att en ny färja över Kvarken ska stå klar 2021. Färjetrafiken skulle ge 50.000 nya arbetstillfällen på den svenska sidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *