Hemsö fästning

Bland attraktionerna på öarna runt om Örnsköldsvik finns den militära anläggningen Hemsö Fästning. Det här är en fästning som står kvar sen kalla kriget. Hemsö Fästning ligger på Hemsö nere i Storråberget och är en försvarshemlighet. Här har 320 personer bemannat fästningen. Den är välbevarad och man kan som besökare få en inblick i hur livet på fästningen levdes och såg ut när den var igång. Hemsö fästning var en av de viktigaste försvarsanläggningarna vid kusten som Sverige hade under kalla kriget.

Havstoudden på Hemsös norra sida är ett speciellt bergrum. Man kan övernatta där. Där finns ett tredje bergsrum på Hemsös östra sida som ingick i försvarssystemet. Det finns kanontorn med kamoflageskydd så de syns inte så mycket ovan mark men under mark finns kanontornen sprängda 15 m in i berget.

Man kan åka båt till Hemsö där det finns gästhamnar. Man kan även beställa hämtning från hamnen och få skjuts till Hemsö fästning både tur och retur. Man får beställa ett dygn innan.

Turister som inte kan resa kollektivt kan beställa hämtning ett dygn innan för att bli hämtade från stan och få skjuts till Hemsö tur och retur.

Det finns restaurang på Hemsö och guidade turer varje dag om somrarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *