Höga kusten – ett världsarv

Kustområdet mellan Örnsköldsvik och Härnösand kallas för Höga kusten. Det är ett bergigt område med höga klippor och hisnande vackra vyer. Området har utvecklats under istiden då marken höjdes nära 300 m. Här har människor bott, fiskat, jagat och brukat jorden i ungefär 7000 år. Här vid Höga kusten finns också hamnen i Örnsköldsvik som är en djuphamn.

Höga kusten är ett av våra fantastiska världsarv. Den blev det år 2000 men år 2006 fick Höga kusten: som världsarv påfyllning av Kvarkens skärgård på den finska sidan. Dessa områden hör ihop och numera heter världsarvet Höga kusten och Kvarkens skärgård.

Hela världsarvsområdet, det vill säga både Höga kusten och Kvarkens skärgård, är fantastiska att se och utforska. De områden i Sverige som blivit de största besöksmålen för turister är just Höga kusten och även Gotland. Bägge områdena är säregna. Vid Höga kusten, vilket innefattar Örnsköldsvik, finns väldigt vackra vandringsleder och natur som är fantasieggande och riktigt omväxlande. Där finns Skuleberget och Skuleskogens nationalpark. Färjelägena Trysunda och Ulvöarna är lockande besöksmål.

Höga kusten är ett naturområde där hav och land samverkar till dramatiken men också lugnet i naturen. Det finns fina fiskevatten i sjöarna bland klippor och berg. Sportaktiviteter finns också, som långfärdsskridskor och skidåkning i både backar och långfärdsspår.