Skuleskogen – en del av Höga kusten

Skuleskogen ligger i Höga kusten-området och är en nationalpark. De närmaste samhällena är Docksta, Köpmanholmen och Bjästa. Det finns tre olika ingångar till Skuleskogen och en av dem ligger i Docksta. Med lokalbuss från Örnsköldsvik kommer man rätt nära en av ingångarna. För att förstå hur dramatisk naturen är här ska man komma ihåg att här finns världens högsta landhöjningar sen istiden, vilket gör att Bottenhavet är synnerligen djupt här och öarna är egentligen bergstoppar under vatten. Och öarna är många och vackra.

Skuleskogen har en natur som ger varje besökare en upplevelse utöver det vanliga. Här finns trollskog, gammelskog, rosa granit, djupa skrevor och dalar, hällmarker och höga bergstoppar som det är riktigt roligt att klättra i. Vissa bergstoppar stupar rakt ner och just där är det extra utmanande att klättra. Vandrare och klättrare men även glada amatörer kan verkligen få sig strapatsrika och härliga turer i naturen.

Vandringsleden Höga kusten-leden börjar i Örnsköldsvik och går igenom Skuleskogen. Det finns övernattningsstugor i Skuleskogen och vandringslederna är ungefär 30 km. Skuleskogens vandringsleder är populära besöksmål för vandrare från hela världen.

Det finns många myter och sagor om jättar, vättar, rövare och fredlösa i Skuleskogen. Där finns också gott om bronsåldersgravar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *